Snoezelen

Snoezelen (ook wel zintuigactivering, gevoelsactiviteit, primaire activering en sensomotorische stimulatie genaamd) is een activiteit die aangeboden wordt aan mensen met een, meestal ernstige of zeer ernstige, verstandelijke beperking of gevorderde dementie.

Als fotograaf kom je nog eens ergens. Zo mag ik sinds kort foto’s maken van activiteiten georganiseerd door Goodwill. Als eerste opdracht werd ik op pad gestuurd met een clubje begeleiders, ouders en cliënten van Ons Tweede Thuis. Zij gingen voor het eerst naar het Snoezelcentrum in Amsterdam. Het was voor iedereen dus eigenlijk een nieuwe ervaring. Voor zowel de snoezelaars als de fotograaf. In het Snoezelcentrum is het heel donker en het belang en plezier van de kinderen stond natuurlijk voorop, dus moest ik geduldig de momenten afwachten dat de kinderen én een fotogenieke houding aannamen én zich in de weinige straaltjes licht bevonden. Een heerlijke uitdaging met een bijzonder mooi resultaat.

Donkere ruimtes met gekleurde lampjes, geuren, bewegende bubbels, knuffels, noem het maar op.

Alles in de ruimte is een belevenis. De stoelen trillende bedden, plaatjes, de geur van het bos en zelfs in de boom zaten allerlei verrassingen verstopt. In totaal telt het Snoezelcentrum 7 van deze ruimtes.

De magie van luchtbellen en licht.

Zelf bepalen, zelf ontdekken. Daar draait het om. Alle knoppen hadden weer een ander effect.

Een kamer met blacklight en allerlei effecten die dit ‘zwarte licht’ kan geven.

Geen ‘Saturday Night Fever’ wel een grote hit onder de cliënten van Ons Tweede Thuis.

Al had de ballon bij sommigen toch de voorkeur.

Heerlijk hoe de kids helemaal op kunnen gaan in de magie van het licht.